torstai 18. lokakuuta 2012

Whippetin sydän

Viime lauantaina olin Helsingissä Whippet-Harrastajat ry:n järjestämässä sydänpäivässä, jossa oli luennoitsemassa Helsingin Yliopistollisesta Eläinsairaalasta ELT dosentti Maria Wiberg. Tilaisuudesta tulee referaatti WH lehteen. Nappasin tähän muistiinpanoistani jotakin:

Pääasiallisesti whippetillä esiintyy "hankittuja" sydänsairauksia (eli sellaisia, mitä koiralla ei ole ollut syntyessään) ja näistä eniten endokardoosia eli läppävikaa. Whippeteillä tavataan myös mm. DCM:aa (dilatoivaa kardiomyopatiaa). Hankitut sydänsairaudet eivät koirilla ole elintasosairauksia, eli taustalla on aina joku muu syy kuin elintavat (vrt ihmisen liikalihavuus ja kolesteroli tms.). Syitä voi olla esimerkiksi perinnöllisyys, jotkut muut sairaudet, toksiinit, joillain roduilla tauriinin ja keratiinin puutostilat.

Läppäviassa vasemmassa eteiskammioläpässä (mitraaliläppä) etenevä muutos johtaa läpän paksuuntumiseen ja läppävuotoon. Läppä paksuuntuu, verta pääsee takaisin päin "väräään suuntaan" ja aiheuttaa pyörteen. Auskultoinnissa (kuuntelututkimus stetoskoopilla) tämä pyörre kuuluu sivuäänenä. Vuodon voimistuessa vasen kammio ja eteinen laajenevat. Ultralla nähdään jo lievät muutokset, joita ei välttämättä auskultaatiollakaan vielä kuule. Röntgenillä nähdään sydämen laajentunut koko silloin kun tauti on jo edennyt.

DCM on tuntemattomasta tai perinnöllisestä syystä aiheutuva sydänlihasrappeuma. Salakavala sairaus, jota ei pystytä toteamaan pelkällä auskultaatiolla. Oireettomassa vaiheessa sairaus voidaan todeta ainoastaan ultralla, koska sairaudesta aiheutuva eteiskammioläpän vuoto kuullaan auskultaatiossa vasta siinä vaiheessa, kun sydän on jo niin laajentunut, että läpät eivät yletä toisiinsa. Läppävika muodostuu siis taudin edetessä vasemman kammion laajenemisen seurauksena; läppä ei paksuunnu kuten endokardioosissa. DCM:aan voi liittyä myös rytmihäiriöitä, jotka voivat aiheuttaa äkkikuoleman (jo siinä vaiheessa, kun koiralla ei ole mitään vajaatoiminnan oireita). Rytmihäiriöitä voi tutkia Holter-tutkimuksella, jossa mitataan sydämen sähkökäyrää (EKG), yleensä noin vuorokauden ajan koiran rinnan ympärille kiinnitettävällä "vyöllä".

DCM:aa tutkittaessa sydämestä otetaan erilaisia mittaustuloksia. Supistumisvireys, eli FS% , mittaa diastolisen/systolisen (lepo/supistumisvaihe) läpimitan suhdetta. Nostan FS% tähän, koska sitä on yleensä tuijotettu paljon dilatoivan kardiomyopatian diagnosoinnissa ja luennolla tuli tästä keskustelua. Yleisesti FS% ollessa yli 25% sydän on normaali ja 20-25% tarkoittaa normaalia jos vasen kammio ei ole laajentunut. Terveellä koiralla FS% voi olla alle 25% (mikä on alaraja, sitä ei tiedetä), mutta tähän vaikuttaa muut sydämestä otetut mittaustulokset. Wibergin mukaan FS% ei ole riittävä DCM:an diagnosoinnissa. Kysyin Lilahin tilanteesta, koska ensimmäisessä ultrassa FS% oli niinkin järkyttävä kuin 12% ja puolen vuoden päästä se oli kuitenkin 18%. Miten koiran sydän voi "parantua" näin paljon ilman lääkitystä? Kuulema jopa millin heitto, siitä kohtaa mistä sydäntä mitataan, saattaa aiheuttaa näin suuren eron tuloksessa. Joten senkin perusteella FS% pitäisi olla vain yksi tulos muiden arvojen joukossa, eikä se yksinään määrittele mitään.

Wiberg puhui myös ns. fysiologisesta eli toiminnallisesta sivuäänestä, jota on havaittu varsinkin "urheilevilla" koirilla. Tämä ei ole sairaudesta aiheutuva, vaan taustalla voi olla mm. kuume, korkea verenpaine, anemia, kiihtyminen, synnynnäisesti ahdas aortta (tämä lähinnä boksereilla) tai pennulla "pentusivuääni". Aikuisilla koirilla ultrassa ei ole näkynyt muutoksia, kun kyse on ollut fysiologisesta sivuäänestä. Yleensä tällainen sivuääni kuuluu aortan alueella erotuksena esimerkiksi endokardioosin mitraaliläppävuotoon.

Puhuimme myös kisatilanteessa tehdystä sydänkuuntelusta, jota ei voi laskea terveystarkastukseksi häiriöiden ja koiran mahdollisen kiihtymisen takia. Sydäntä ei myöskään kuunnella heti kisasuorituksen jälkeen. Sivuäänet voivat jäädä tällaisessa pikatarkastuksessa helposti huomiotta, joten pelkästään tällaiseen tarkastukseen ei tulisi nojata.

Wiberg puhui myös siitä, että jos jalostuksella halutaan ehkäistä jotain sairautta, auskultaatio ei riitä. Myöskään röntgenissä ei nähdä sydämen sisärakenteita, ainoastaan sydämen koko ja keuhkojen puhtaus. Ultraäänellä nähdään esim. sydämen sisärakenteet, ahtaumat ja veren virtaukset. Veren virtaukset ja läppävuodot näkyvät ainoastaan doppler-ultraäänellä, joka havainnoi veren virtausta eri suuntiin eri väreillä.

Whippeteillä ja muilla vinttikoirilla sydämen koko on suurempi verrattuna saman painoiseen toisen rotuiseen koiraan, joten ultraajan täytyy ottaa tämä huomioon.

Mielestäni whippeteillä on tällä hetkellä vielä niin hyvä tilanne sydänten kanssa, että jalostukseen käytettävät koirat kannattaisi ehdottomasti tutkia. Näin jalostuksesta voisi jättää pois yksittäiset sairaat koirat, koska se ei vaikuttaisi vielä geenipooliin, kun terveitä on kuitenkin selkeästi suurin osa. Wiberg puhui siitä, että yleensä jos jätetään kaikki tietyn sairauden omaavat koirat pois jalostuksesta, tilalle tulee mahdollisesti jokin muu sairaus (jos sairaita on niin paljon, että geenipooli kapenee liikaa). Toivottavasti tulevaisuudessa ei olla whippetin kanssa tällaisessa tilanteessa, vaan ihmiset tutkituttaisivat koiriaan ahkerasti!

Tässä vielä linkki Marjaana Siltasen pitämään terveystulostaulukkoon, johon kirjataan mm. sydänultrausten tulokset (omistajan luvalla).

Last saturday the Finnish Whippet Club organized a "hearth day" where docent of veterinary medicine of the University of Helsinki, Maria Wiberg, gave a lecture of dogs heart diseases and the situation in whippets. The most common heart disease in whippets is valvural defect. Also dilated cardiomyopathy (DCM) has reported. The latter can not be detected with auscultation or X-ray, if the symptoms hasn't started yet. Only an ultrasound test is accurate. In Finland many breeders and whippet owners have started to take their whippets to the heart ultrasound test, because it is the only method to find DCM or an early stage valvural defect. Examining is important especially for individuals which will be used in breeding, because the heart diseases might be hereditary. The situation with whippet hearts is all in all still good. To stay that way, hopefully whippets will be examined more and more world wide, so we will have as healthy breed also in the future!

Toki kävin Helsingin vierailulla moikkaamassa myös lapsia ;)!
Of course I also visited the kids while I was in Helsinki ;)

M. Cherinne Little Rose "Demi"

Demi <3

keikistää :)

Mulle on kasvanut pitkät koivet :)
 M. Caeleah Pure Meadow "Suvi"
Suvi riehuu "veikan" kanssa

Sukkis <3

Suvi esittelee kaulaansa :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti